Kaj z novo železno posodo?

Ko imate prvič pred seboj novo sijočo železno posodo in ne veste kaj z njo narediti, vam je tukaj na voljo naša pomoč. V petih korakih vas bomo popeljali do začinjene železne posode, ki je primerna za uporabo.

Dobro očistite posodo

Preden začnete s procesom začinjanja, dobro očistite vašo železno posodo. V prvem koraku lahko za čiščenje uporabite tudi prašek za pomivanje posode, saj posoda še ni začinjena. Ko je posoda začinjena in pripravljena na uporabo, se lahko pomiva le s toplo vodo. S tem korakom se znebimo vse umazanije, ki lahko ostane na posodi od proizvodnje ali prevoza.

Pripravite pripomočke

Za začinjanje železne posode boste, poleg posode same, potrebovali še olje z visoko temperaturo smodenja (smoke point) ter papirnate brisače ali bombažno krpo. Sam postopek lahko naredite na štedilniku ali pa v pečici. To odločitev prepuščamo vam. V kolikor doma nimate plinskega štedilnika vam priporočamo uporabo pečice. Pečico segrejte na delovno temperaturo nad 200 stopinj Celzija.

Začetek začinjanja

V ponev nalijete manjšo količino olja, ki jo s krpo porazdelite po celotni površini tako, da nastane tanek sloj. Ponev postavite v pečico ali pa nad srednje močan ogenj. Ponev se segreva počasi, zato jo lahko pri prvem premazu pustite na visoki temperaturi dlje časa.

Mazanje posode z oljem

Da dobimo enakomeren zaščitni sloj proti prijemanju, ponev med segrevanjem večkrat vzamemo iz ognja in nanjo nanesemo tanjši sloj olja. Po vsakem nanosu počakamo, da na površini opazimo malo temnejšo rjavo barvo, ki bo s časom izrazitejša.

Posoda je začinjena

Ko po nekaj ponovitvah dobimo globoko rumeno-rjavo barvo je ponev pripravljena na uporabo. V kolikor želimo debelejši sloj proti prijemanju, ponovimo postopek mazanja (korak 4). Drugače pa jo še zadnjikrat obrišemo z brisačko, tako da odstranimo vso odvečno olje ter jo še za pet minut postavimo na vročino. S tem sloje dobro zapečemo na železno površino. Ponev je sedaj pripravljena na uporabo.

Pri kuhi pazimo, da ne uporabljamo kovinskih pripomočkov, ki lahko odstranijo ustvarjen začinjen sloj na posodi.

Opomba: Pri korakih, ki vsebujejo vročino in olje pazimo, saj se pri železnih posodah segreje celotna posoda vključno z ročajem.

Stran uporablja piškotke s katerimi skrbimo za vašo najboljšo izkušnjo. S klikom na "Sprejmi" se strinjate s tem.
You have successfully subscribed!
This email has been registered