Kako vzdrževati železno posodo?

Kaj pa zdaj ko ste svojo železno posodo začinili? Kako zagotovimo, da bo premaz obstojen in, da nam bo posodo služila vrsto let?


Priprava na kuhanje

Pred začetkom kuhanja je potrebno železno posodo dobro segreti, saj drugače se bo hrana nanjo prijela. Posodo moramo segreti počasi, da zagotovimo enakomerno porazdelitev toplote in preprečimo nenadne temperaturne spremembe, ki bi lahko povzročile deformacijo posode ali neenakomerno kuhanje hrane.

Med kuhanjem

Med kuhanjem moramo uporabljati pribor narejen iz lesa, gume ali silikona. Pribor iz železnih materialov bo posodo poškodoval.

Čiščenje

Posodo je najbolje umiti takoj po uporabi, saj se tako izognemo zasušene hrane na posodi. Ko izbiramo s čim bomo posodo očistili, to najlažje naredimo z gobico in toplo vodo. Raznih detergentov ne uporabljamo, saj bi tako uničili premaz posode, prav tako pa posode ne pomivamo v pomivalnem stroju. 

Shranjevanje

Pred shranjevanjem je potrebno, da je posoda 100% suha. To lahko zagotovimo tako da jo za 30 minut postavimo v pečico segreto na 50 stopinj, v toplejših mesecih pa jo lahko postavimo za enak čas na sonce. Posodo shranimo tako, da nanjo položimo papirnato brisačko, ki jo bo ščitila pred trenjem drugih posod ter vlago. Posodo je na vsake toliko časa smiselno premazati tudi z tanko plastjo olja, saj s tem ohranjamo premaz in preprečujemo, da bi posoda začela rjaveti. V tem primeru bo papirnata brisačka služila vpijanju odvečnega olja. 

Obnavljanje premaza

Premaz je najbolj smiselno ohranjati sproti, saj tako posodi zagotovimo najboljšo zaščito pred rjo. To naredimo tako, da ko posodo nehamo uporabljati, jo očistimo in dobro posušimo ter za konec premažemo z zelo tanko plastjo olja. V kolikor pa posode redno ne vzdržujemo pa obstaja verjetnost, da bomo začeli opažati, da se hrana prijema na posodo. Takrat jo je potrebno ponovno začiniti, da ustvarimo nov sloj premaza.

 

Kaj narediti če posoda zarjavi?

V kolikor posode že dlje časa nismo uporabljali ali pa je bila ta nepravilno shranjena in je zarjavela je nikar ne mečite stran, saj se pri železnih posodah tudi to da popraviti. In sicer z uporabo železne volne in detergenta s katerima posodo dobro očistimo. Uporabimo lahko tudi bolj tradicionalni pristop in za čiščenje
uporabimo grobo sol. Posodo lahko za lažje odstranjevanje namočimo tudi v raztopino enake količina kisa in vode ter pustimo delovati nekaj ur. Ko nam uspe iz posode spraviti vso rjo pa moramo posodo ponovno začiniti in v nadaljnje redno negovati.

 

 

 

 

Z ljubeznijo do kuhanja in skrbnim vzdževanjem železne posde boste zagotovili, da vam bo ta zvesta kuhinjska spremljevalka služila dolgo in zanesljivo. Ne pozabite na redno čiščenje, skrbno sušenje in oljenje, saj boste s temi koraki posodo ohranili v odličnem stanju, kar se bo poznalo tudi v okusu hrane.

Dober tek!

Stran uporablja piškotke s katerimi skrbimo za vašo najboljšo izkušnjo. S klikom na "Sprejmi" se strinjate s tem.
You have successfully subscribed!
This email has been registered