Katera posoda je primerna zame?
Železna posoda
Posoda narejena iz železa (https://www.talr.si/collections/zelezna-posoda) je odlična izbira, v kolikor želite imeti posodo, ki je zelo trpežna in je s pravilnim vzdrževanjem tudi zelo trajnostna, ter je lahko v uporabi tudi več desetletji. Prednost pri kuhanju z železom je tudi zmožnost enakomerne razporeditve toplote, kar omogoča boljše kuhanje in pečenje hrane. Po kuhanju hrana še dolgo časa ostane topla, saj ima zelo dobro lastnost ohranjanja toplote. Železno posodo lahko dobimo v dveh izvedbah in sicer s premazom in brez. V kolikor je brez premaza, ga je potrebno ustvariti oziroma je posodo potrebno “začiniti”. To pomeni, da se ustvari sloj, ki preprečuje prijemanje hrane med kuhanjem. Kako pripraviti železno posodo pred prvo uporabo si lahko preberete v našem blogu z naslovom “Kaj z novo železno posodo?”. Pri tistih, ki že imajo tovarniško narejen premaz pa se temu postopku izognemo. V primerjavi z drugimi, je železno posodo potrebno negovati, vendar pa nega ni zahtevna. Poskrbeti moramo, da jo redno brišemo in dobro posušimo po uporabi, ter da na vsake toliko časa obnovimo premaz. Z dolgotrajno uporabo se na posodi začne ustvarjati plast patine, ki vpliva na aromo hrane in ji izboljša okus. Pozitivna lastnost je tudi prilagodljivost za različne vrste kuhanja kot so pečenje, praženje, cvrtje itd., ter prav tako uporaba na različnih vrstah štedilnikov (plinski, steklokeramični, električni in indukcijski). Uporabljamo jo lahko tudi v pečici, pri čemer moramo paziti, da se močno segreje tudi ročaj posode, kar pa lahko rešujemo s pomočjo silikonskih dodatkov za ročaje. V primerjavi s posodami iz drugih materialov, so železne posode tudi zelo ugodne, še posebej če se upošteva njihova trpežnost in trajnost. Čeprav ima železna posoda veliko prednosti, pa ima tudi nekaj slabosti. In sicer prva izmed njih je občutljivost na korozijo in rjavenje, ki se kaže z rjavimi madeži na površini posode. Z rednim in dobrim vzdrževanjem, pa se lahko temu zlahka izognemo. V primerjavi z drugimi materiali so železne posode tudi težje, kar oteži rokovanje in prenašanje. Imajo dobro toplotno prevodnost, vendar v primerjavi z aluminijasto je ta slabša, tako da potrebuje dalj časa, da doseže željeno temperaturo. Nekatere niso združljive z različnimi kuhalnimi viri, še posebej se to opazi pri štedilnikih na indukcijo, vendar pa v našem primeru to ni težava, saj ima posebno prevleko, ki omogoča kuhanje na električne, steklokeramičnem, indukcijskem in plinskem štedilniku. Pri železnih posodah lahko traja nekaj časa da se ustvari trpežna plast patine, ki izboljša delovanje posode, tako, da je pri pričetku uporabe železne posode potrebno biti vztrajen.
Posoda iz nerjavečega jekla
Posoda iz nerjavečega jekla (https://www.talr.si/collections/nerjavece-jeklo) oziroma poznana tudi kot inoks posoda je priljubljena zaradi svoje estetske privlačnosti, vsestranskosti, odpornosti in trajnosti. Najbolj znana lastnost posod iz nerjavečega jekla je odpornost proti koroziji in rjavenju, prav tako pa je posoda trpežna in odlična naložba v dolgoročno opremo za kuhanje. V primerjavi z železno posod, ki lahko vpliva na okus hrane, tega pri posodi iz nerjavečega jekla ni. Posoda je tudi zelo enostavna za čiščenje in ne vsebuje škodljivih snovi. Prav tako je zelo enostavna za vzdrževanje in ne potrebuje posebne nege, njena odpornost proti madežem pa bo zagotovila, da bo imela tudi po dolgotrajni uporabi sijočo površino. V primerjavi z drugimi materiali nerjaveče jeklo nima najboljše toplotne prevodnosti, tako da traja dlje časa da dosežemo željeno toploto in njeno enakomerno razporeditev. Lahko ima težave z drsenjem hrane, kar pomeni, da se hrana lažje prime na površino med kuhanjem, zato moramo posledično pri kuhanju uporabiti več maščobe.
Posoda iz aluminija
V primerjavi z železno posodo in posodo iz nerjavečega jekla je aluminijasta posoda (https://www.talr.si/collections/posoda-iz-aluminija) najboljši prevodnik toplote, kar pomeni, da se hitro in enakomerno segreje, kar vpliva na hitrost priprave hrane. Zaradi svoje lahke teže je tudi zelo priročna za rokovanje. Aluminij se tudi naravno prevleče s plastjo oksida, kar izboljša posodino odpornost proti koroziji in rjavenju. Zaradi dobre toplotne prevodnosti se posoda iz aluminija hitro ohladi, kar omogoč, da se postopek kuhanja hitreje preneha. Zaradi mehkobe aluminija lahko posode dobimo v različnih oblikah. Prav tako pa ne zahtevajo posebne nege in so za vzdrževanje zelo enostavne. Ena izmed večjih slabosti aluminijastih posod je ta, da lahko reagirajo z alkalnimi in kislimi živili, kar povzroči neprijeten okus in spremembo barve hrane, zato so v večini posode prevlečene s premazom. Zaradi te slabosti tudi shranjevanje hrane v posodi ni priporočljivo. Plast oksida na posodi, ki ščiti posodo pred korozijo in rjavenjem se lahko s časom obarva in vpliva na izgled posode. Čeprav ima aluminij dobro toplotno prevodnost, je njegova toplotna stabilnost slaba, kar pomeni, da je občutljiv na hitre spremembe v temperature in to lahko vodi v deformacijo ali gubanje posode, zato moramo posodo segrevati počasi.
Povzetek lastnosti:
LASTNOSTI |
ŽELEZNA POSODA |
POSODA IZ NERJAVEČEGA JEKLA |
ALUMINIJASTA POSODA |
Trajnost |
Trajna |
Trajna |
Razmeroma trajna |
Odpornost proti koroziji |
Zahteva nego |
Odlična |
Srednja |
Enakomerno razporejanje toplote |
Da |
Srednje |
Da |
Ohranjanje toplote |
Odlično |
Dobro |
Dobro |
Ohranjanje okusa |
Izboljša okus |
Ohrani okus |
Izboljša okus |
Vodoodpornost |
Ne (zahteva nego) |
Da |
Da |
Teža |
Težka |
Razmeroma težka |
Lahka |
Cenovna ugodnost |
Poceni |
Zmerna |
Zmerna |
Združljivost s kuhinjskimi viri |
Elektro, staklokeramika, indukcija, plin
|
Elektro, staklokeramika, indukcija, plin
|
Elektro, staklokeramika, indukcija, plin
|
Reakcija z živili |
Da |
Ne |
Da (zlasti s kislimi živili) |
Toplotna prevodnost |
Dobra |
Slaba |
Odlična |
Odpornost na madeže |
Ne, zahteva nego |
Dobra |
Dobra |
Enostavno vzdrževanje |
Zahteva nego |
Enostavna |
Razmeroma enostavna |
Estetska privlačnost |
Rustikalen videz |
Moderna in elegantna |
Različna |